Selasa, 22 Mei 2012

Mengapa Mesti Berubah???

Berbicara tentang "BERUBAH", Teringat Dalila akan satu ayat dari Kitab Allah,

Firman Allah SWT dalam surah Ar-Ra'd :11 yang bermaksud :

Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ”

Terjemahan ayat ini, sentiasa bermain di fikiran. Allahuakhbar! Betapa besarnya  kesedaran diri itu. 

Jika dipandang dan diamati :

"Alah, remeh je nak jadi baik" 
 "Muda lagi kot..tak kan la.." 
 "Alah, usia camni kita enjoy la lu" 
 "Rileks rrr"
"Hidayah belum sampai..so nak wat camne?"

Antara ayat yang sering telinga ini dengar, baik di dunia realiti mahupun di kaca TV.

Betul, senang je nak jadi "Baik" tapi bukan senang untuk "Kekal Baik"..Ye la kan, bagi sebungkus nasi kat fakir miskin sekali, boleh la..Bila dah hari-hari si fakir tu asyik minta------Fikir-fikirkan (^-^)

Ok, "Muda" lagi ye..habis tak kan nak tunggu tua dulu baru nak berubah kot. Masa muda ni la, kita nak banyakkan "Beribadat" kepada Allah. Masa kita sihat ni lah, kalau boleh kita nak mengerjakan "Haji" di Baitullah. Nanti bila dah tua-----Renung-renungkan (",)

Memang la kena "Enjoy"..tapi enjoy untuk melakukan ibadat "Sunat" setelah utuh yang "Wajib". Enjoy untuk sama-sama "Mencegah Kemungkaran & Menyuruh Kepada Kebaikan". Bukan enjoy bawa anak dara orang ke hulu ke hilir tau..

Of course la kena "Rileks"..lau tak camne nak solat sujud menyembah kepada Allah, jika diri dalam keadaan gelabah entah bagaimana..asyik tergoyang-goyang je kan..

Hidayah belum sampai?? La macam mana nak sampai, kalau orang tak nak undang dia datang kan..tak kan la ada orang yang nak hadir ke kenduri yang tidak menjemputnya..wat malu je..huhu


Tiada alasan untuk kita meng"ada"kan sejuta sebab..Bila dah diri sendiri yang lari dari semua tu, bila dah diri sendiri yang menolak semua tu, bila dah diri sendiri yang tidak menginginkannya. Ok, mungkin ada yang tidak setuju dengan kata Dalila ni..Apa-apa pun kembali kepada pandangan masing-masing...

Ini satu petikan yang Dalila ambil dari buku karangan Syed Alwi Al-Attas "Allah tidak menetapkan kebaikan atau keburukkan pada seseorang melainkan kerana keadilan dan pengetahuan yang dimiliki-Nya. Jika Allah menetapkan hidayah pada diri seseorang, itu merupakan ganjaran ke atas keupayaan orang tersebut dalam mendekatkan diri kepada-Nya. Ketika Allah menetapkan kesesatan pada orang lain, itu adalah semata-mata kerana orang itu sendir mahukannya" 

Firman Allah SWT dalam surah Ash-Shaff :5 yang bermaksud

"...maka tatkala mereka berpaling (dari kebenaran), Allah memalingkan hati mereka dan Allah tiada memberi petunjuk kepada kaum yang fasiq"

Sama-sama kita renungkan dan fikirkan. Apa perlu untuk kita "Berubah"? Tepuk dada, tanya...ikut lah nak tanya siapa dan apa pun. huhu (^-^)..nite sume..

Tiada ulasan:

Terima Kasih kerana berziarah... Jemput Datang lagi... Sama - sama berkongsi....